Znaczna część populacji doskonale wie, że substancją, która jest konieczna, by utrzymać żeby i jamę ustną w zdrowiu, jest fluor. Może go zawierać pasta do zębów, którą codziennie szczotkujemy zęby, a także produkty, które spożywamy w pożywieniu. Jednak nie tylko fluor odpowiada za dobry stan wnętrza jamy ustnej. Robi to także witamina A. Jej niedobór może grozić przykrymi dla zdrowia konsekwencjami.

Witamina A – właściwości

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, witamina A wykazuje nieocenione właściwości dla zdrowia zębów i jamy ustnej. Przede wszystkim odpowiada za prawidłowy rozwój szkliwa oraz mineralizację zębów. Co więcej, jest niezbędna w procesie regeneracji dziąseł. Niedobory witaminy A obniżają ogólną odporność organizmu, co przekłada się na możliwość wystąpienia groźnych infekcji wewnątrz jamy ustnej. Poza tym zbyt mała ilość tej witaminy, powoduje zaburzenia w procesie produkcji śliny. Jak wiemy , jest ona konieczna do utrzymania prawidłowej higieny jamy ustnej dzięki temu, że wypłukuje resztki pożywienia. Przy tym reguluje poziom pH. Jeśli suchość w ustach utrzymuje się przez dłuższy czas, może przyczynić się do uszkodzeń szkliwa, przykrego zapachu z ust, a także szybszego rozwoju próchnicy.

Nie tylko dla zębów

Jak każdy ważny składnik, witamina A wpływa na ogólne procesy, które zachodzą w ludzkim organizmie. Co takiego robi? Umożliwia metabolizm białek i hormonów steroidowych, a także stymuluje produkcję rodopsyny. Jest to substancja odpowiadająca za tworzenie się naturalnej odporności. Poza tym niedobór witaminy A odbija się bardzo szybko na tym w jaki sposób wyglądamy. Szorstka skóra, łamliwe i suche włosy, kruche i podatne na złamania paznokcie to tylko niektóre z zauważalnych zmian w wizerunku. Co więcej, mogą wystąpić częste wysypki skórne, przewlekłe poczucie zmęczenia, brak apetytu oraz większa podatność na przeziębienia i infekcje.

Gdzie możemy znaleźć witaminę A?

Chcąc uchronić się przed niedoborem witaminy A w organizmie, powinniśmy sięgać po żywność, która jest w nią bogata. Cennym źródłem witaminy A są: tłuste mleko, jogurty, kefiry, maślanki, masło, wątróbka oraz tłuste, morskie ryby. Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to znaleźć ją możemy w: szpinaku, marchewce, dyni, pomidorach, pietruszce, zielonym groszku, koprze, sałacie, śliwkach i morelach.